Ένα ακόμα κείμενο για τους Δ.Υ.

Με αφορμή το εξαιρετικό άρθρο του lol-greece για το αν στην Ελλάδα είναι υπεράριθμοι ή όχι (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ) αποφάσισα και εγώ να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο θέμα (ε, τί; μόνο ανάλαφρα θα γράφω;). Όχι να αποδείξω και εγώ αν είναι υπεράριθμοι οι Δ.Υ. αλλά για δείξω τους λόγους που έχει γίνει εμμονή στην Τρόικα οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα (ΔΤ).

Στα οικονομικά και ειδικά στην μακροοικονομική θεωρία υπάρχει ένα μετρητής επίδρασης των Δημοσίων δαπανών (ΔΔ)  ο οποίος λέγεται πολλαπλασιαστής δημοσίων δαπανών. Οι πολλαπλασιαστές ΔΔ προκύπτουν εκτιμώντας την ποσοστιαία μεταβολή στο ΑΕΠ που προκαλείται από μια αύξηση των ΔΔ κατά 1%. Στην θεωρία αυτός ο πολλαπλασιαστής είναι ίσος με τον πολλαπλασιαστή των υπόλοιπων δαπανών.  Στην θεωρία όμως ο ΔΤ είναι εξίσου αποτελεσματικός με τον ιδιωτικό. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα, όχι μόνο  κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αλλά υπολείπεται σε όρους αποτελεσματικότητας και από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ευρώ, όπως δείχνει και το παρακάτω σχήμα (πηγή)

Επιπλέον ο Aναστάσιος Tσαπατσάρης χρησιμοποιώντας την μελέτη των Ilzetzki, Mendoza & Végh (πηγή) υπολόγισε ότι κάθε ευρώ ΔΔ μειώνει κατά 32 λεπτά την ιδιωτική ζήτηση (πηγή)

Όπως γίνεται αντιληπτό ο πολλαπλασιαστής των ΔΔ είναι χαμηλότερος από αυτό των ιδιωτικών (ΙΔ).  Έτσι αντί να δανείζεται το κράτος λεφτά για να πληρώνει μισθούς μήπως αυτά τα λεφτά θα πρέπει να απελευθερωθούν και να δοθούν κάπου που θα προσφέρουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Μήπως λοιπόν αντί να υπάρχει «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (τα γραφεία του ΕΟΤ στην Πάτρα για όποιον δεν κατάλαβε, ναι έχουμε τέτοια!) να επιδοτηθεί μια startup επιχείρηση στη Πάτρα. Μήπως αντί για Ναυτική Διοίκηση Ιονίου δίπλα στον Αστέρα να δοθεί το ακίνητο προς ενοικίαση? Μήπως αντί να πληρώνει το Πανεπ. Πατρών μεταπτυχιακούς που κάνουν μια βδομάδα να σου βγάλουν μια κάρτα βιβλιοθήκης να χρηματοδοτήσει καμία έρευνα ή κανένα εργαστήριο?

Στην ζωή όλα είναι θέμα επιλογών…

Υ.Γ. Αν και σήμερα στη συγγραφή του κειμένου άκουγα Electrelane, θα κλείσω με ένα τραγούδι του Μαραβέγια, welcome to greece and have a nice holiday:

Advertisements

About chriszah

Ένας επαναστάτης του αυτονόητου. Προσπαθώ να μιλήσω οικονομικά σε μια χώρα γεμάτη "οικονομολόγους"... Στη φωτογραφία είναι το γιοφύρι της Άρτας. Δείτε όλα τα άρθρα του/της chriszah

2 responses to “Ένα ακόμα κείμενο για τους Δ.Υ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: