Μικρές επιχειρήσεις και ελληνικό όνειρο

Καλησπέρα!

Ύστερα από το κείμενο που έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισα να μην ξαναγράψω πολιτικό κείμενο, όχι επειδή φοβάμαι τον διάλογο αλλά επειδή δεν ήταν αυτός ο σκοπός του μπλογκ. Έτσι παρότι τον χαμό που γίνεται τριγύρω θα κρατηθώ και δεν θα σχολιάσω τις ραγδαίες εξελίξεις. Αντίθετα θα γράψω σχετικά με μια από τις ρίζες του κακού, κατά την άποψη του συγγραφέως βεβαίως βεβαίως, τις μικρές επιχειρήσεις.

Θα μου πεις ότι το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς φταίει για την Ελληνική κρίση. Και όμως ενώ φαίνεται μια επιχείρηση πολύ μικρή από μόνη της, αν τις βάλεις όμως όλες μαζί κάνουν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αφού σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ απασχολούσαν το 2009 το 58% του ανθρώπινου δυναμικού (πηγή). Επιπλέον και σύμφωνα με την Ελ.Στατ. το 2007 το 98% των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου ήταν μικρές επιχειρήσεις (τώρα φαντάζομαι το ποσοστό έχει πέσει πολύ).

Ωραία όλα αυτά θα μου πεις αλλά πως επηρεάζουν οι μικρές επιχειρήσεις την ελληνική κρίση. Οι λόγοι είναι τρεις, κατά την άποψή μου. Ξεκινάω με αυτόν που είναι και εύκολο να τον δεχτείς. Οι μικρές επιχειρήσεις καλώς ή κακώς δεν μπορούν να επιτύχουν ούτε οικονομίες κλίμακας ούτε μπορούν να δαπανήσουν σε έρευνα και ανάπτυξη. Επίσης δεν μπορεί να εφαρμόσει άμεσα τεχνικές από το εξωτερικό όπως οι πολυεθνικές.

Επιπλέον οι μικρές επιχειρήσεις δυστυχώς είναι πηγή διαφθοράς και ανομίας. Όπως θα διαβάσετε και εδώ το 90% της εισφοροδιαφυγής αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Και μην μου πείτε ότι δεν ισχύει. Κάντε μια βόλτα στην καφετέρια της γειτονιάς σας και ρωτήστε την σερβιτόρα αν της πληρώνει τις εισφορές στο ΙΚΑ ο εργοδότης της. Και σαν μην έφτανε αυτό οι πάνω από μισό εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν 5.000 ετήσιο εισόδημα (πηγή)! Ίσως την επόμενη φορά που βρίσετε τον ΓΑΠ για την μείωση του αφορολόγητου σκεφτείτε αν πήρατε απόδειξη χθες το βράδυ…

Ένας ακόμα λόγος είναι (για μια ακόμα φόρα) ο δημόσιος τομέας. Ο Έλληνας επιχειρηματίας αντί να ασχολείται με την επιχείρηση του προσπαθεί να βρει άκρη με την ελληνική γραφειοκρατία. Θύμαστε την κατάταξη της Ελλάδας στην κλίμακα της Παγκόσμιας Τράπεζας; Αν όχι, δείτε πάλι εδώ.

Όλα αυτά τα χρόνια το πρόβλημα των μικρών επιχειρήσεων δεν απασχολούσε κανέναν. Τώρα όμως πρέπει να αλλάξει αυτό το μοντέλο ανάπτυξης. Η παραπάνω ανάλυση δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και να έρθουν οι κακές multinational επιχειρήσεις. Θα όμως να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Μια ιδέα που μου έρχεται στο μυαλό και είναι και εύκολο να εφαρμοστεί είναι οι συνεταιρισμοί. Το πρόβλημα με αυτή την ιδέα είναι η κακή παράδοση του συνεταιρισμού στην Ελλάδα. Υπάρχουν βέβαια και τα μερικά φωτεινά παραδείγματα όπως θα διαβάσετε και εδώ. Επίσης θα πρέπει να στηριχτούν όσο το δυνατό περισσότερο, το νέο χοτ της Αμερικής, οι start up επιχειρήσεις (περισσότερες πληροφορίες εδώ). Μην ξεχνάτε ότι το facebook, linkedin και πολλά άλλα ξεκίνησαν σαν start ups.

Αυτά τα ολίγα. Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων το blog θα ανανεώνεται λίγο πιο σπάνια πλέον. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα. Σήμερα ακούγα dire straits.

Advertisements

About chriszah

Ένας επαναστάτης του αυτονόητου. Προσπαθώ να μιλήσω οικονομικά σε μια χώρα γεμάτη "οικονομολόγους"... Στη φωτογραφία είναι το γιοφύρι της Άρτας. Δείτε όλα τα άρθρα του/της chriszah

Comments are disabled.

Αρέσει σε %d bloggers: