Broadband και ανάπτυξη

Καλησπέρα!

Με αφορμή την είδηση που διάβασα πριν από λίγο καιρό για μια έρευνα της ericsson που συνδέει την εξέλιξη της ευρυζωνικότητας  με την ανάπτυξη (μπορείτε να την διαβάσετε εδώ) και την τριμηνιαία έκθεση της eurostat για την ευρυζωνική πρόσβαση στην Ε.Ε. (εδώ) αποφάσισα, μετά από καιρό είναι η αλήθεια, να γράψω ένα οικονομικό κείμενο για την ευρυζωνικότητα (το broadband για όσους δεν το καταλαβαίνουν :P) και την οικονομική ανάπτυξη, λέξη όαση το τελευταίο καιρό στην Ελλάδα.Είναι πλέον ιστορικά αποδεδειγμένο ότι κάθε τεχνολογική έκρηξη στα δίκτυα (οποιοδήποτε είδους, στην διπλωματική μου τα έχω χωρίσει σε τέσσερις κατηγορίες) συνοδεύεται από μια έκρηξη της οικονομικής δραστηριότητας. Η εξέλιξη στην ναυσιπλοΐα οδήγησε στην ανακάλυψη της Αμερικής και στην δημιουργία των αυτοκρατοριών, η ανακάλυψη του σιδηροδρόμου στην βιομηχανική επανάσταση, το αυτοκίνητο στην ανάπτυξη της δεκαετίας του ’20 και τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο που οδήγησε στην τεχνολογική επανάσταση των τελευταίων 10 χρόνων (μέχρι το ’08 τουλάχιστον). Ακόμα και στην Ελλάδα η άνθηση των διάφορων ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνέπεσε με την εδραίωση του adsl.

Για να επανέλθω στο κείμενο που έδωσε την έμπνευση για τη συγγραφή αυτού του κειμένου, η Ericsson έδειξε ότι:

 • Ο διπλασιασμός στην ταχύτητα της ευρυζωνικής σύνδεσης για την οικονομία, αυξάνει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά 0,3% και
 •  για κάθε αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξάνεται κατά 1%.

Επιπλέον ο Jed Kolko του Public Policy Institute of California έδειξε ότι οι περιοχές με εκτεταμένες υπηρεσίες ευρυζωνικότητας η απασχόληση αυξάνεται με υψηλότερο ρυθμό από άλλες περιοχές (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η έρευνα των Lynne Holt & Mark Jamison (2009) αν και εξέφρασαν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την δυνατότητα ποσοτικής μέτρησης της επίδρασης.

Όπως γίνεται αντιληπτό η ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων πρέπει να άμεση προτεραιότητα μιας οργανωμένης πολιτείας. Δυστυχώς και αυτή την ευκαιρία ανάπτυξης της έχουμε πετάξει στα σκουπίδια. Ήδη από τον Οκτώβριο του ’10 ο τότε υπεύθυνος υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σπύρος Βούγιας είχε παραδεχτεί ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του εθνικού δικτύου οπτικών ινών (πηγή). Μάλιστα τα τελευταία νέα κάνουν λόγο για αρχές του ’13 θα αρχίσουν οι πρώτες εργασίες για το έργο (πηγή). Αντίθετα οι γείτονές μας στην Ανατολική Ευρώπη βρίσκονται στην πρωτοπορία των FTTH δικτύων στον χώρο της Ευρώπης (πηγή), καθιστώντας την Ελλάδα ακόμα πιο μη-ελκυστική για επενδύσεις.

Και σαν μην έφτανε αυτό το 45% των Ελλήνων ηλικίας 16-74 δεν έχει χρησιμοποιήσει ΠΟΤΕ το διαδίκτυο (!!!), κατατάσσοντας την Ελλάδα προτελευταία στην Ε.Ε., σύμφωνα πάντα με την Eurostat. Στην Ελλάδα, ενώ στις νεώτερες γενιές η πολιτεία μερίμνησε για την απόκτηση δεξιοτήτων στο διαδίκτυο, δεν έγινε το ίδιο με τους μεγαλύτερους σε ηλικία (λόγω έλλειψης δια βίου μάθησης φυσικά, ο τίτλος στο υπουργείο πρέπει να είναι διακοσμητικός). Έτσι βρισκόμαστε σε ένα τρομερό χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Και όμως σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Ericsson αν ρίχναμε αυτό το ποσοστό στο ευρωπαϊκό μέσο όρο θα πετυχαίναμε μια ποσοστιαία αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% το χρόνο. Η ύφεση δηλαδή φέτος θα έπιανε το στόχο του μεσοπρόθεσμου…

Αντί επιλόγου θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για την επιστήμη μου. Το κακό με τα οικονομικά είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις πειράματα. Το καλό είναι ότι υπάρχουν 5-6 θεωρίες, που αν τις εφαρμόσεις οπουδήποτε θα έχουν αποτέλεσμα (είτε μικρό, είτε μεγάλο). Εδώ στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα πρώτα από όλα) τον τελευταίο καιρό πάμε να επανεφεύρουμε τον τροχό. Έλα όμως που δεν γίνεται…

Τραγουδάκι σήμερα μια παλιά νοσταλγία: Smashing Pumpkins, bullet with butterfly wings.

Advertisements

About chriszah

Ένας επαναστάτης του αυτονόητου. Προσπαθώ να μιλήσω οικονομικά σε μια χώρα γεμάτη "οικονομολόγους"... Στη φωτογραφία είναι το γιοφύρι της Άρτας. Δείτε όλα τα άρθρα του/της chriszah

3 responses to “Broadband και ανάπτυξη

 • firiki2010

  Σχετικά με την δια βίου μάθηση σε διαβεβαιώ ότι ότι και το Δημόσιο και ο ιδιωτικός τομέας δίνουν ευκαιρίες στους υπαλλήλους τους για εκπαίδευση και μάλιστα πολλές φορές η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Ξέρεις που κολλάμε στη συνέχεια; Ως συνήθως στην εφαρμογή: πχ εγκαθίσταται ένα καινούργιο σύστημα (αξίας κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων) σε μια Διεύθυνση, το προσωπικό εκπαιδεύεται, μόνο που κανένας δεν ελέγχει το αποτέλεσμα της εκπαίδευσης και κανένας δεν απαιτεί την χρήση του καινούργιου συστήματος, η οποία επαφίεται στον πατριωτισμό των υπαλλήλων. Ως νέος δεν μπορείς να φανταστείς πόση αντίσταση αντιμετώπισε το comruter όταν αντικατέστησε το χειρόγραφο ή τη γραφομηχανή. Ούτε μπορείς να φανταστείς πόσες οθόνες πέρασαν όλη τους τη ζωή σβηστές και στολισμένες με ένα …»σεμεδάκι»

  • chriszah

   Αγαπητό φιρίκι καλησπέρα και χρόνια πολλά. Δυστυχώς στην δια βίου εκπαίδευση είμαστε ένα σκαλί πάνω από τον πάτο (δες εδώ). Αποτέλεσμα αυτού είναι το 45% των Ελλήνων να μην έχει ιδέα από ίντερνετ.

 • Bye bye opengov! « Dark of the Matinee

  […] δημόσια διοίκηση (τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών όπως έχω ξαναγράψει παίζουν τεράστιο ρόλο στην οικονομία) η τωρινή […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: