Είναι ακριβό το βιβλίο στην Ελλάδα;

Καλησπέρα και χρόνια πολλά!

Την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχα σε μια συζήτηση σχετικά με την τιμή του βιβλίου στην Ελλάδα. Η αφορμή δόθηκε από το εξαιρετικό κείμενο του donteverreadme ο οποίος προσπάθησε να καλύψει όλες τις πλευρές του θέματος, αναγνώστες, βιβλιοπωλεία και εκδότες.Θα σας παραθέσω τα σχόλια που γράφτηκαν από εμένα στο κείμενο καθώς και τις απαντήσεις άλλων σχολιαστών σε μένα. Περιμένω την άποψη σας από κάτω…

Το 1ο μου σχόλιο ήταν σχετικά με την αιτία της διαφοράς τιμής σε σχέση με τα ευρωπαϊκά βιβλιοπωλεία.

Η αιτία που είναι ακριβό το ελληνικό βιβλίο είναι η ίδια με την αιτία που είναι ακριβά όλα τα προϊόντα στην Ελλάδα: η αισχροκέρδεια. Γιατί κύριοι βιβλιοπώλες τα παλιά βιβλία (εκδόσεις 3 ή 4 χρόνων) να κάνουν ακόμα 20 ευρώ; Είναι δυνατόν τα αγγλικά βιβλία της σειράς a song of ice and fire να κάνουν 5 ευρώ στο amazon και 13 ευρώ στο public;

Ύστερα ήρθε η απάντηση από το blog των εκδόσεων Ωκεανίδα, η οποία προσπάθησε να το παίξει ολίγον τι θύμα τις όλης κατάστασης:

Μου αρέσει που υποχωρούν τα συνθήματα και εμφανίζεται η λογική (Τερζόπουλος, Πλιώτας, xtsanos) με εξαιρέσεις (chriszah).

Το μικρό τιράζ είναι ασφαλώς ένας σημαντικός παράγοντας που το κόστος είναι υψηλό. Είναι δε ο αποφασιστικός στην περίπτωση του paperback. Είναι σχεδόν απαγορευτικά τα τιράζ κάτω από 5.000 αντίτυπα. Και η σχέση ρίσκου/προσδοκώμενου κέρδους μεγάλη.

Για την οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσσίδας πρέπει να πω ότι στην Ελλάδα έχουμε σχεδόν μηδενικό χρόνο αναμονής του βιβλιοπωλείου. Οι περισσότεροι εκδότες ανταποκρίνονται στις παραγγελίες σε 24 ώρες, και συχνά αυθημερόν. Ίσως αυτό να προσθέττει κόστος στον εκδότη, όμως μειώνει δραματικά το κόστος στον βιβλιοπώλη.

@Πτώμα: το βιβλίο είναι μόλις 48 σελίδες! Φυσικά και έχει χαμηλή τιμή.

@Μπασκόζος: “Μήπως η όλη διάρθρωση του κλάδου (παραγωγή – διακίνηση – πώληση) είναι στρεβλά οργανωµένη, και µάλιστα µε νόρµες του παρελθόντος;” Θα μπορούσατε να γίνετε πιό συγκεκριμένος; Φυσικά ισχυρίζομαι το αντίθετο. Θεωρώ ότι οι περισσότερες εκδοτικές επιχειρήσεις εμφανίζουν ένα σεβαστό βαθμό οργάνωσης. Βιβλία μεταφράζονται και εκδίδονται με αξιοθαύμαστη ταχύτητα και διανέμονται εξίσου γρήγορα. Τα δε βιβλιοπωλεία μας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από την Εσπερία. Τι ακριβώς είναι στεβλό; Φυσικά όλοι επιδεχόμαστε βελτίωσης, οπότε περιμένω προτάσεις!

Δεν είδα πουθενά μνεία των ραφιών stock με σημαντικά χαμηλές τιμές. Ξέρω ότι πολλοί εκδότες συμμετέχουν. Εδώ χωρεί το “λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω”.

Για να πάρει την πληρωμένη απάντηση από μέρος μου για την διπλάσια διαφορά τιμής που έχει ένα βιβλίο που εκδίδει η ίδια:

Αγαπητή ωκαενίδα, σε ευχαριστώ πολύ τα για το χαρακτηρισμό, αλλά τα ψίχουλα αγάπης που γυρεύεις δυστυχώς τελείωσαν. Όταν θα βρεις μια πειστική απάντηση γιατί τα βιβλία στην Ελλάδα είναι πιο ακριβά τότε μπορεί και να συγχωρέσω. Και επειδή μου αρέσει να μιλάω με αριθμούς γιατί το What I Talk About When I Talk About Running έχει 7 ευρώ στην αλλοδαπή και 15 (!) στην Ελλάδα; Για όλα φταίει το τιράζ; Και για να μην παρεξηγηθώ μια τιμή στα 10 ευρώ θα το δικαιολογούσα απόλυτα μια και οι αγορές είναι διαφορετικές. Αλλά επ ουδενί την διπλάσια τιμή.
Υ.Γ. Σε διάφορες συζητήσεις που έχω συμμετάσχει το τελευταίο καιρό σχεδόν πάντα οι εκπρόσωποι ενός επιχειρηματικού κλάδου υποστηρίζουν ότι ο κλάδος τους δουλεύει ανταγωνιστικά και δεν υπάρχουν στρεβλώσεις. Ε, τότε κύριοι πως φτάσαμε ως εδώ;

Ακολούθησε η απάντηση του Αργύρης Καστανιώτης:

@chriszah
“Unless books become more affordable, the number of readers will continue to be low. This is grim news for the local book industry.”
http://thestar.com.my/education/story.asp?file=%2F2006%2F8%2F13%2Feducation%2F15120069

Στον οποίο απάντησα τα παρακάτω:

Εγώ το ξέρω αυτό. Και δεν χρειάζεται να φτάσουμε στην Μαλαισία (ωραίο άρθρο έτσι και αλλιώς). Κοίτα τι γίνεται στο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του Βήμα ΦΜ. (σ.σ. εδώ κανονικά μπαίνει αυτό) . Απλά τα πράγματα…

Ο Αργύρης Καστανιώτης επανήλθε με την παρακάτω έρευνα:

Η τελευταία έρευνα του ΕΚΕΒΙ δείχνει πόσος είναι αυτός ο κόσμος, αν και τα βρίσκω υπεραισιόδοξα τα νούμερα, ιδίως τώρα με την ύφεση:
http://ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=8433&cnode=309 

Και η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Χάρη με το οποίο και συμφωνώ 100%:

“Το Νησί” της Χίσλοπ σε ελληνικό online βιβλιοπωλείο (Παπασωτηρίου) και μάλιστα σε προσφορά: €17,42

“Το Νησί” της Χίσλοπ στα Ολλανδικά (ανάλογου μεγέθους αγορά με την ελληνική) σε Ολλανδικό online βιβλιοπωλείο (Athenaeum) χωρίς προσφορά: €12,50.
(http://www.athenaeum.nl/shop/details/Het+eiland/9789022556481)

Οι μεταφραστές δεν πληρώνονται καλύτερα στην Ελλάδα. Τα νοίκια δεν είναι ψηλότερα. Οι μισθοί των υπαλλήλων βιβλιοπωλείου δεν είναι μικρότεροι. Το χαρτί κοστίζει το ίδιο. Ισως ο ΦΠΑ να είναι κάπως ψηλότερος εδώ.

Το ελληνικό βιβλίο κοστίζει 1/3 παραπάνω. Κάποιος λοιπόν εκμεταλλεύεται ποιος ξέρει ποιά ακαμψία της αγοράς και βγάζει λεφτά που δεν έπρεπε να βγάζει.

Εν τω μεταξύ τα ελληνικά βιβλία τυπώνονται με γράμματα για …αόματους, ώστε να κάνουν μπούγιο και να δικαιολογούν τις αλμυρές τιμές…. Ελα όμως που ένα ελληνικό βιβλίο των 20 ευρώ το ξεπετάς σε 1-2 μέρες ενώ ένα αντίστοιχο αγγλικό “σε βάζει” δύο βδομάδες…

Εγώ απεργώ παντελώς από το ελληνικό βιβλίο. Ούτε η ποιότητα είναι υψηλή (οι δε μεταφράσεις υποφέρουν), ούτε οι τιμές καλές…

Εσείς λοιπόν τι λέτε; Τα βιβλία που θα αγοράσετε για τις γιορτές είναι ακριβά ή όχι;;;

Για τραγούδι σήμερα σας έχω το καλύτερο χριστουγεννιάτικο τραγούδι. The Raveonettes – The Christmas Song

Advertisements

About chriszah

Ένας επαναστάτης του αυτονόητου. Προσπαθώ να μιλήσω οικονομικά σε μια χώρα γεμάτη "οικονομολόγους"... Στη φωτογραφία είναι το γιοφύρι της Άρτας. Δείτε όλα τα άρθρα του/της chriszah

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: