Is Xmas spirit gone?

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους μας!

Το κείμενο αυτό είναι το τελευταίο με θέμα της οικονομίας για το ’11. Το κείμενο αυτό είναι το πρώτο με οικονομικό θέμα το ’12. Αφορμή για αυτό το κείμενο στάθηκαν οι διάφορες αναφορές στα παραδοσιακά μέσα (πως αλλάζουν οι καιροί, εκεί που η τηλεόραση ήταν το πρωτοποριακό μέσο ενημέρωσης έχει γίνει μέσο εκτόνωσης, οι Παναγίες που ακούει κάθε βράδυ ο Πρεντεντέρης δεν τις ακούνε όλοι οι ταρίφες της Αθήνας μαζί), για πτώση στην κατανάλωση ακόμα και τώρα στις γιορτές, όχι μόνο στην Ελλάδα της κρίσης αλλά σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η είδηση με έβαλε σε σκέψεις, μιας και τα Χριστούγεννα είναι και γιορτή της κατανάλωσης, αν έχει χαθεί το πνεύμα των Χριστουγέννων. Βέβαια σαν γνήσιος οικονομολόγος που προσπαθεί να πάει το κάθε ερώτημα ένα βήμα πιο πέρα και αναρωτήθηκα γιατί είναι κακό που μειώνεται η κατανάλωση;

Η εύκολη απάντηση είναι όταν οι καταναλωτές ψωνίζουν, οι έμποροι έχουν κέρδη, προσλαμβάνουν κόσμο, ο οποίος κόσμος ψωνίζει και ούτω καθεξής. Αντίθετα τώρα που οι καταναλωτές είναι σφιγμένοι, τα κέρδη των εμπόρων μειώνονται, με αποτέλεσμα να απολύουν κόσμο, ο οποίος δεν έχει πλέον να ψωνίσει και πέφτουμε στο σπιράλ της ύφεσης. Και αυτά είναι πολύ σωστά, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα εδώ, που λέγεται ιδιοκατανάλωση. Τί είναι όμως ιδιοκατανάλωση; Το φαγητό της μαμάς, το καραβάκι που έφτιαξες με τα Lego και παίζεις, το χειροποίητα βραχιόλια, το mixtape που έκανες στην γειτόνισσα (παλιά τώρα τα περνάς σε φλασάκι), η γιαγιά που προσέχει το παιδί, η γλάστρα με τα, χμ, ας πούμε αρωματικά φυτά (:P), οι ελιές του γείτονα και πολλά άλλα που προσθέτουν αξία σε ένα προϊόν και το καταναλώνουμε. Ένας πιο επιστημονικός ορισμός της ιδιοκατανάλωσης είναι η προστιθέμενη αξία που παράγει ένα νοικοκυριό για ιδίαν χρήση.

Και γιατί είναι «κακή» η ιδιοκατανάλωση; Το πρόβλημα με την ιδιοκατανάλωση είναι ότι δεν φαίνεται στους εθνικούς λογαριασμούς όπως το ΑΕΠ. Έτσι ενώ όταν πληρώνουμε νταντά αυτό φαίνεται στο ΑΕΠ, αν στο φυλάει η γιαγιά δεν φαίνεται. Και εδώ έρχεται το ερώτημα, μήπως θα πρέπει να κοιτάμε τους δείχτες με διαφορετικό μάτι; Μήπως θα πρέπει να υπολογίζουμε διαφορετικά αυτά που πραγματικά μετράνε για τους ανθρώπους και όχι για τους αριθμούς; Και εξηγούμαι (για να συνδέσω το κείμενο με τον τίτλο του άρθρου), αν την παραμονή Χριστουγέννων πέρασες το ίδιο καλά (ή και καλύτερα) στα σπίτια των αγαπημένων σου και δεν πήγες στο Ρέμο γιατί αυτό να είναι κακό για την οικονομία; Μήπως η σωστή διατροφή στο σπίτι και όχι στο Καστελόριζο είναι καλύτερο για σένα και την υγεία σου άρα καλύτερο και για την οικονομία;

Το πρόβλημα για μας τους οικονομολόγους είναι ότι δεν έχουμε βρει, ακόμα, ένα αποτελεσματικό εργαλείο που να μετράει αυτά τα μεγέθη όπως την συναισθηματική αξία, ή την κοινωνική αξία. Όμως πλέον οι καιροί είναι διαφορετικοί, και θα πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε διαφορετικά την οικονομική δραστηριότητα. Το κίνημα του slow food για παράδειγμα μπορεί να οδηγεί σε μείωση της ζήτησης για φαγητό έξω, αλλά στην τελική ανάλυση είναι καλύτερο για την οικονομία. Έτσι για να τελειώνω το κείμενο σιγά σιγά, το γεγονός ότι ο κόσμος μετράει και το τελευταίο λεπτό του ευρώ στην τσέπη του μπορεί να κάνει κακό στην οικονομία παροδικά, αλλά είμαι σίγουρος ότι στο τέλος αυτού του μακρύ δρόμου θα είμαστε αρκετά καλύτερα από πριν. Δεν θα είναι εύκολο, άλλωστε κάθε κύηση πονά (ρώτα την μάνα σου να σου πει τι ωραία πέρασε 9 μήνες που σε είχε στην κοιλιά της).

Υ.Γ. Βέβαια όταν βλέπω επιστολές σαν και αυτές του προέδρου των Φαρμακοποιών με πιάνει κατάθλιψη. Ευτυχώς που υπάρχουν(με) και φωνές σαν του Ελληνάκι να βάζουν τον συν-χορευτή του Μανώλη στην θέση του.

Τραγουδάκι για σήμερα ο αγαπητός Danger Mouse που έκανε ένα πολύ όμορφο δίσκο το ’11 με τον φίλο του τον Daniele Luppi αλλά δεν χώρεσε στο top 5.

Advertisements

About chriszah

Ένας επαναστάτης του αυτονόητου. Προσπαθώ να μιλήσω οικονομικά σε μια χώρα γεμάτη "οικονομολόγους"... Στη φωτογραφία είναι το γιοφύρι της Άρτας. Δείτε όλα τα άρθρα του/της chriszah

2 responses to “Is Xmas spirit gone?

 • firiki2010

  Αγαπητέ chriszah
  Εάν κάποιοι δεν πάνε στον Ρέμο ενώ πήγαιναν τα τελευταία 10 χρόνια το γεγονός αυτό καθ΄ εαυτό πιθανώς δεν είναι κακό για την οικονομία είναι όμως απόδειξη ότι αυτοί οι κάποιοι έχουν στριμωχτει οικονομικά . Αν κάποιοι δεν μπορούν πια να πάνε στον Ρέμο, κάποιοι δεν μπορουν πια εκδρομή, αν κάποιοι δεν μπορούν πια να καλέσουν 5 φίλους στο σπίτι , τότε… ναι .. είναι απόδειξη ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά ή έστω πάνε χειρότερα από πριν.
  Το πρόβλημα μας από οικονομική άποψη (γιατί από πολιτιστική είναι άλλο θέμα) δεν είναι ότι πηγαίναμε στον Ρέμο αλλά το ότι πηγαίναμε με δανεικά , ότι ο κάθε Ρέμος (και να με συγχωρήσει ο άνθρωπος γιατί μπορεί και να είναι απολύτως εντάξει με την Εφορία του) δεν πλήρωνε τους φόρους του, το μαγαζί δεν εκοβε αποδείξεις κλπ.
  Καλά θα κάνετε (πλάκα κάνω) εσείς οι οικονομολόγοι (υπηρέτες μιας μη ακριβούς επιστήμης -και δεν είναι καθόλου κακό) να μην ασχοληθείτε με το να αποτιμήσετε συναισθηματικές αξίες σε χρήμα. Θα μας βάλετε σε επικίνδυνες ατραπούς και μπορεί να βάλετε σε σκέψεις την κυβέρνηση (αυτή ή κάποια άλλη) να επιβάλει αυξημένη φορολογία σε όσους απολαμβάνουν πολύτιμες συναισθηματικές αξίες (την αγάπη των δικών σου, την εκτίμηση φίλων κλπ) Στο κάτω κάτω και αυτές οι συναισθηματικές αξίες είναι θέμα επένδυσης (ψυχής) και κόπου.

  Μια και σε απασχολεί πάντως το θέμα όταν δεν θα έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις ρίξε μια ματιά στο «Για γέλια και (κυρίως) για κλάματα» 9.4.2010 στο firiki2010 Πρόκειται για αοσπάσματα από ένα σχετικό άρθρο του Νίκου Παπανδρέου στην Οικονομική Επιθεώρηση (προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα «τι είναι η χαρά»)που το έχω σχολιάσει βέβαια αρνητικότατα (εσύ θα μου πεις αν είχα άδικο)

  • chriszah

   Εννοείτε πως όταν καταφέρουμε να μετατρέψουμε την συναισθηματική αξία σε χρήμα θα μπει και φόρος αλλά δεν είναι αυτό που θέλω να επισημάνω στο κείμενο. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι καμιά φορά η μείωση π.χ. της κατανάλωσης δεν είναι απαραίτητα κακό. Το κείμενο σου θα το διαβάσω το τριήμερο, αλλά διάβασα το σημερινό και ένα έχω να σου: Δεν αφήνετε τον άνθρωπο να κάνει διεθνή καριέρα, όπως δεν αφήσατε την Βίσση :Ρ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: