Social Media και Ελληνικά Κόμματα

Καλησπέρα!

Εκλογές έρχονται οσονούπω, εκλογικοί μηχανισμοί στήνονται, προγράμματα καταρτίζονται (εδώ γελάμε) και γενικώς βρισκόμαστε σε αναβρασμό. Αλλά πως τα πάνε τα κόμματα με την προβολή τους στα κοινωνικά δίκτυα; Στο παρόν κείμενο θα γίνει μια ανάλυση της παρουσίας των κυριότερων ελληνικών κομμάτων στα κοινωνικά δίκτυα. Για να μην παρεξηγηθώ από τώρα δεν προτείνω τι να ψηφίσεις, σου δείχνω απλώς πόσο καλά πάνε με τα νέα δεδομένα τα ελληνικά κόμματα. Και στο τέλος όπως πάντα έχει τραγούδι.

Ξεκινάω από το ΠΑΣΟΚ λοιπόν, με νέο ηγέτη. Το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές είχε φτιάξει μια πολύ δυνατή ομάδα διαδικτύου η οποία ανταμείφθηκε με τα μεγαλύτερα νούμερα «fans» στην σελίδα στο facebook. 38000 άτομα ακολουθούν την σελίδα του ΠΑΣΟΚ στο fb και 6600 στο twitter. Παρόλα αυτά η σελίδα στο fb δεν ενημερώνεται τόσο συχνά και δεν έχει γίνει κάποια προσπάθεια εκμετάλλευσης του timeline. Βέβαια το νέο αυτό χαρακτηριστικό δεν έχει αξιοποιηθεί στο ελάχιστο από όλα τα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ πέρα από fb & twitter έχει και λογαριασμό στο Youtube, Flickr, friendfeed & delicious και δείχνει ότι έχει αγκαλιάσει τα κοινωνικά δίκτυα.

Συνεχίζω με την Νέα Δημοκρατία. Στις προηγούμενες εκλογές κοινωνικά δίκτυα και ΝΔ ήταν μάλλον τσακωμένοι. Με τον Σαμαρά στο τιμόνι τα πράγματα άλλαξαν, υπήρχαν βέβαια και κάτι αποτυχίες όπως το #logo31, και κατόρθωσαν να φτάσουν τους 19870 fans στο fb και τους 7180 followers στο twitter. Όπως βλέπετε η ΝΔ κερδίζει το ΠΑΣΟΚ στο twitter άλλα στο fb απέχει αρκετά. Η ΝΔ επιπλέον διαθέτει λογαριασμό στο Youtube και στο Flickr.

Ακολουθούν τα 3 κόμματα της Αριστεράς που είναι στο κοινοβούλιο, με πρώτο το ΚΚΕ. Δυστυχώς για ένα αδιανόητο λόγο το ΚΚΕ έχει επιλέξει να απέχει από τα κοινωνικά δίκτυα. Μάλλον θεωρεί ότι ο Ριζοσπάστης φτάνει. Πάντως το ΚΚΕ έχει ίσως την καλύτερη διαδικτυακή παρουσία και με πολύ πλούσιο υλικό και είναι κρίμα να μην μοιράζεται αυτό το υλικό και σε άλλα κανάλια διανομής. Αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ο λογαριασμός του ΣΥΡΙΖΑ στο facebook έχει 2100 fans αλλά είναι μάλλον διακοσμητικός αφού δεν έχει ακόμα εξώφυλλο στο χρονολόγιό του και η τελευταία του ενημέρωση έγινε το Φλεβάρη. Και στο twitter παρά τους 3460 followers η τελευταία ενημέρωση έγινε ένα χρόνο πριν.

Ευτυχώς που υπάρχει και ΔΗΜΑΡ και κρατά ψηλά την σημαία της Αριστεράς στα κοινωνικά δίκτυα. Δυστυχώς παρά την αξιοπρεπή παρουσία τόσο στο fb και στο twitter, η διείσδυση είναι πολύ μικρή αφού η fb page έχει μόλις 660 fans και το twitter 220 followers. Η ΔΗΜΑΡ έχει επιπλέον λογαριασμό στα Youtube, Flickr & delicious. Σαν γενικό σχόλιο για τα κόμματα της Αριστεράς θα πρέπει να προσπαθήσουν λίγο περισσότερο στην επικοινωνία μέσω κοινωνικών δικτύων. Αντί για αφίσες στους τοίχους ας κάνουν κάνα εξώφυλλο στο χρονολόγιο, ε;

Ας πάμε τώρα στην δεξιά πολυκατοικία. Ξεκινάω με τον Καρατζαφέρη και το ΛΑΟΣ. Έχετε δει το site του κόμματος; Αν όχι καλύτερα, αν ναι δει πόσο άσχημο και δυσλειτουργικό είναι. Το ίδιο ακαλαίσθητο είναι και το fb profile. Το ΛΑΟΣ βέβαια είναι το μόνο που κινείται στο πνεύμα περικοπών της τρόικας καθώς έχει ένα προφίλ για το ΛΑΟΣ, το ΝΕΟΣ (νεολαία) και το ΦΟΣ (φοιτητική παράταξη). Όλα σε ένα και νοικοκυρεμένα. Περίπου… 1200 fans στο fb και αλλούς 1420 followers στο twitter για το κόμμα του Καρατζαφέρη, το οποίο διαθέτει και κανάλι στο Youtube.

Ο Καμμένος από την άλλη παρά την εντυπωσιακή εκκίνηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων μέσω των κοινωνικών δικτύων, δεν είχε την ανάλογη συνέχεια αφού μόνο έχει μόνο 1300 μέλη στην σελίδα στο fb και 200 στο twitter. Όμως  παρότι το κόμμα του αγκομαχά στην κούρσα των κοινωνικών δικτύων, ο προσωπικός λογαριασμός στο twitter (στον οποίο αναφέρεται ακόμα σαν ανεξάρτητος βουλευτής) του Καμμένου έχει 16000 followers! Και οι ΑΝΕΛ έχουν κανάλι στο Youtube.

Και ολοκληρώνω την έρευνα με 5 «μικρά» κόμματα που προσπαθούν και εύχομαι να μπουν στην Βουλή. The more the better που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι. Τα 2 φιλελεύθερα κόμματα, η ΔΗΣΥ της Ν. Μπακογιάννη και η ΔΡΑΣΗ του Στ. Μάνου, είναι από τα κόμματα που έχουν κάνει πολύ καλή δουλεία στο κομμάτι των κοινωνικών δικτύων. Η ΔΗΣΥ μάλιστα προσπάθησε να κάνει και διαδικτυακή εφημερίδα στο paper.li! Αμφότερα τα 2 κόμματα καταφέρνουν να έχουν περίπου 3000 μελή στη σελίδα τους στο fb και άλλα τόσα (η ΔΗΣΥ λιγό λιγότερα) στο twitter. Και Οικολόγοι Πράσινοι τα πάνε αρκετά καλά στο fb με 6500 μέλη και συνεχή ενημέρωση του χρόνολογίου. Αντίθετα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρεί τις αφίσες στους τοίχους πιο αποτελεσματικές για να περάσει το μήνυμά της και έχει δεν ασχολείται καθόλου με το κομμάτι των κοινωνικών δικτύων. Το μόνο που βρήκα είναι ένας λογαριασμός που αυτοπροσδιορίζεται σαν γραφείο τύπου και έχει 1400 φίλους. Και χωρίς timeline.

Για τελευταίο άφησα το κόμμα που γεννήθηκε λόγω των κοινωνικών δικτύων: τους Έλληνες Πειρατές. Ακολουθώντας τα βήματα των Ευρωπαϊκών αδερφών κομμάτων είναι το μόνο με φόρουμ στην ιστοσελίδα του όπου γίνεται συζήτηση για όλα τα θέματα ελεύθερα, ακόμα και για το καταστατικό του κόμματος. 1300 μέλη για τους πειρατές στο fb και 2700 followers στο twitter. Παρακάτω υπάρχει ένας συγκεντρωτικός πίνακας για όλα τα κόμματα. Τα στοιχεία τα άντλησα κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και για αυτό αν μπείτε σήμερα θα βρείτε λίγο διαφορετικά.

Κόμμα Facebook Facebook fans Twitter Twitter followers Άλλα δίκτυα
ΠΑΣΟΚ ΝΑΙ 38000 ΝΑΙ 6600 Youtube, Flickr, friendfeed, delicious
ΝΔ ΝΑΙ 19870 ΝΑΙ 7180 Youtube, Flickr
ΚΚΕ ΌΧΙ ΌΧΙ
ΣΥΡΙΖΑ ΝΑΙ 2100 ΝΑΙ 3460 Vimeo
ΛΑΟΣ ΝΑΙ 1200 ΝΑΙ 1420 Youtube
ΔΗΜΑΡ ΝΑΙ 663 ΝΑΙ 220 Youtube, Flickr, delicious
ΑΝΕΛ ΝΑΙ 1300 ΝΑΙ 200 Youtube
ΔΗΣΥ ΝΑΙ 3300 ΝΑΙ 1990 Youtube, Flickr, Google+, Paper.li
Ο-Π ΝΑΙ 6500 NAI 1610 Youtube, Flickr
ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΝΑΙ 1100 ΝΑΙ 2725 Youtube, Forum, Chat (IRC)
ΔΡΑΣΗ ΝΑΙ 2900 ΝΑΙ 2675 Youtube, Blogs
ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΝΑΙ 1400 ΌΧΙ

Αυτά τα ολίγα είχα να γράψω. Σαν γενικό σχόλιο θα πρέπει να πω ότι τα ελληνικά κόμματα θα πρέπει να προσπαθήσουν λίγο περισσότερο στο κομμάτι των κοινωνικών δικτύων. Τα κοινωνικά δίκτυα ήρθαν για να μείνουν και έχουν αλλάξει το τρόπο ζωής για πολλούς από εμάς. Το να τα αγνοείς ή να μην τους δίνεις τη σημασία που πρέπει δείχνει,σε έμενα προσωπικά, πόσο αφουγκράζεσαι την εποχή σου. Και σίγουρα εγώ δεν θα εμπιστευόμουν κάποιον που δεν έχει ιδέα από τον νέο κόσμο που βρίσκεται στις οθόνες μας.

Για τραγούδι σήμερα έχω κάτι από την μακρινή Ισλανδία: Seabear – I Sing I Swim.

Advertisements

About chriszah

Ένας επαναστάτης του αυτονόητου. Προσπαθώ να μιλήσω οικονομικά σε μια χώρα γεμάτη "οικονομολόγους"... Στη φωτογραφία είναι το γιοφύρι της Άρτας. Δείτε όλα τα άρθρα του/της chriszah

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: