Η Ελλάδα πληρώνει γραφειοκράτες, η Ε.Ε. εκπαιδευτικούς και γιατρούς!

Καλησπέρα!

2 μέρες τώρα είναι εδώ η τρόικα προκειμένου να εγκρίνει ή όχι το πακέτο μέτρο των 11,5 δις για την επόμενη διετία. 2 μέρες τώρα τρομοκρατεί κυβέρνηση και πολίτες αφού ήδη από τις προτάσεις της κυβέρνησης 6 δις γύρισαν πίσω. Αυτό που κάνει αρνητική εντύπωση στους περισσότερους (και σε μένα) είναι η μόνιμη απαίτηση για οριζόντια περικοπή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Στην προσπάθεια να καταλάβω για πιο λόγο ζητάνε τόσο επίμονα ένα τόσο επώδυνο και αναποτελεσματικό μέτρο έπεσα πάνω στο άρθρο του κ. Νίκα στην Καθημερινή με τίτλο: «Η Ελλάδα πληρώνει γραφειοκράτες, η Ε.Ε. εκπαιδευτικούς και γιατρούς». Το κείμενο επειδή είναι ενδιαφέρον θα το διαβάσετε όλο από κάτω (η αρχική πηγή είναι εδώ). Τα bold είναι δικά μου.

Ο γραφειοκρατικός μηχανισμός της δημόσιας διοίκησης, όχι μόνο δημιουργεί πολλά προβλήματα στην ελληνική οικονομία, αλλά κοστίζει και πολύ περισσότερο από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα δαπανά για να πληρώνει τους μισθούς όσων εργάζονται στην κρατική γραφειοκρατία (εκτός άμυνας, ασφάλειας, παιδείας, υγείας) το 2,6% του ΑΕΠ της (περίπου 5,2 δισ. ευρώ), όταν κατά μέσο όρο στις χώρες του ευρώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 1,5% του ΑΕΠ τους.

Πρόκειται για όσους απασχολούνται σε θέσεις της κεντρικής και φορολογικής διοίκησης, της διοικητικής και νομοθετικής υποστήριξης της λειτουργίας του κράτους κ.λπ.

Μάλιστα, στην Ευρώπη των 27 χωρών, η κατάσταση είναι ακόμα καλύτερη, αφού η δαπάνη μισθοδοσίας ανέρχεται στο 1,4% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα είναι δεύτερη στη σχετική κατάταξη (πρώτη είναι η Κύπρος με τη δαπάνη μισθοδοσίας για τη γραφειοκρατία να φθάνει στο 3,2% του ΑΕΠ), ενώ τελευταία στη λίστα είναι η Ιρλανδία που ξοδεύει μόλις το 0,2% του ΑΕΠ της. Γενικότερα, από την επεξεργασία των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για τους μισθούς που δίνει κάθε χώρα στις διάφορες δραστηριότητές της, προκύπτει το εξής συμπέρασμα:

Η Ελλάδα δαπανά περισσότερο για τη μισθοδοσία της γραφειοκρατίας, της άμυνας και της δημόσιας τάξης, ενώ η Ευρώπη στρέφει τις δαπάνες μισθοδοσίας της στους τομείς της παιδείας, υγείας και κοινωνικού κράτους ως επί το πλείστον.

Τα στοιχεία αυτά (που αφορούν την ανάλυση μισθοδοσίας των χωρών της Ευρωζώνης για το 2011), οδηγούν σε ένα ακόμα πολύ σημαντικό συμπέρασμα: Η δαπάνη μισθοδοσίας στην Ελλάδα απορροφά το 30% των δημοσίων εσόδων και η Ελλάδα είναι η 7η χώρα στην Ε.Ε. των 27 βάσει αυτού του κριτηρίου.

Παράλληλα, η Ελλάδα είναι η 9η χώρα μεταξύ των 27 κρατών της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη δαπάνη μισθοδοσίας ως ποσοστό του ΑΕΠ της, συνολικά. Δηλαδή, το 2011 η Ελλάδα διέθεσε το 12,1 % του ΑΕΠ της για μισθούς (26,1 δισ. ευρώ), όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης των 27 ήταν 10,8% του ΑΕΠ και της Ευρωζώνης 10,6% του ΑΕΠ.

Στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα βρίσκεται η Δανία (με 18,5% του ΑΕΠ της να πηγαίνει στους μισθούς) και ακολουθούν η Κύπρος και η Σουηδία. Στην έκτη θέση κατατάσσεται η Γαλλία, ενώ μετά την Ελλάδα βρίσκονται η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία (και οι τρεις αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δημόσια οικονομικά τους).

Αντιθέτως, στην τέταρτη θέση πριν από το τέλος (δηλαδή με τις μικρότερες δαπάνες για μισθούς ως ποσοστό του ΑΕΠ) είναι η Γερμανία, που διαθέτει το 7,8% του ΑΕΠ της. Τα λιγότερα δίνει η Σλοβενία, με τη δαπάνη μισθοδοσίας της χώρας να διαμορφώθηκε το 2011 στο 7,1% του ΑΕΠ της.

Ωστόσο, το απογοητευτικό για την Ελλάδα είναι ότι δαπανά σχεδόν τα διπλά από ό,τι η Ευρώπη των 27 για να συντηρεί το γραφειοκρατικό κράτος. Για τους μηχανισμούς αυτούς, η Ελλάδα κατηγορείται τόσο από το εσωτερικό επενδυτικό κοινό, όσο και από τους ξένους επενδυτές και διεθνείς οργανισμούς, ότι αποτελούν τροχοπέδη στην έλευση επενδύσεων και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα των χωρών, ο πρώτος εκ των βασικότερων παραγόντων που εμποδίζουν το επιχειρείν στην Ελλάδα ήταν η γραφειοκρατία. Υπενθυμίζεται, ότι στην έκθεση αυτή, η Ελλάδα έλαβε την 96η θέση από το σύνολο των 144 χωρών που μελετήθηκαν.

Πέραν της γραφειοκρατίας, η Ελλάδα «κατακτά» την πρώτη θέση στις αμοιβές των εργαζομένων στην άμυνα (στρατιωτικές δυνάμεις, διεθνής στρατιωτική βοήθεια κ.λπ.). Συγκεκριμένα, οι δαπάνες μισθοδοσίας για την άμυνα ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκαν πέρυσι στο 1,5% στην Ελλάδα, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης και της Ευρώπης των 27 χωρών ήταν 0,7% του ΑΕΠ.

Για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια (αστυνομία, πυροσβεστική, δικαστήρια, φυλακές κ.λπ.), η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση, με τη δαπάνη μισθοδοσίας να ανήλθε πέρυσι στο 1,5% του ΑΕΠ. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα είναι ελαφρώς υψηλότερα από τους μέσους όρους της Ε.Ε. των 27 και της Ευρωζώνης (1,3% του ΑΕΠ και στις δύο περιπτώσεις). Πάντως, πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, ενώ στην πρώτη θέση ήταν πέρυσι η Βουλγαρία (με 2,1% του ΑΕΠ της).

Εκπαίδευση – Υγεία

Στην 20ή θέση από το σύνολο των 27 χωρών της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με τους μισθούς που πληρώνει για την εκπαίδευση (από τη νηπιακή ηλικία και σε όλες τις επόμενες). Το 2011 η δαπάνη μισθοδοσίας ανήλθε στο 3,1% του ΑΕΠ, όταν κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. των 27 το ποσοστό ήταν 3,3% του ΑΕΠ. Πρώτη είναι η Κύπρος με 5,2% του ΑΕΠ, ενώ τελευταία η Ρουμανία (με 2,3% του ΑΕΠ της).

Για την κοινωνική προστασία, η Ελλάδα δαπανά το 0,5% του ΑΕΠ της έναντι 1% του ΑΕΠ των 27 χωρών της Ε.Ε. και 5,3% του ΑΕΠ της που δαπανά η Δανία (πρώτη στην κατάταξη). Για την υγεία, η Ελλάδα δαπανά για μισθούς ακριβώς όσο και η Ευρωζώνη (1,7% του ΑΕΠ), αλλά υπολείπεται σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. των 27 (2% του ΑΕΠ). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιρλανδία με 4,8% του ΑΕΠ της και στην τελευταία το Λουξεμβούργο (μόλις 0,1% του ΑΕΠ του).

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ο τρόπος της τρόικας να μειώσει τις δαπάνες για γραφειοκρατία μέσω οριζόντιων περικοπών είναι λάθος. Χρειάζονται και στοχευμένες πολιτικές αναμόρφωσης του δημοσίου (πχ συγχωνεύσεις οργανισμών, αξιολόγηση υπαλλήλων) και άμεσες ενέργειες (πχ να απολυθούν κατευθείαν όσοι δεν ξέρουν πως μπαίνουν τα διαλυτικά στο word και έπαιρναν επίδομα Η/Υ). Το πρόβλημα είναι ότι οι πρώτες ενέργειες απαιτούν χρόνο, χρόνο που δεν έχουμε πλέον αφού 2,5 χρόνια δεν έγινε σχεδόν τίποτα και οι δεύτερες είναι πιο πολύ συμβολικού χαρακτήρα και χωρίς ιδιαίτερο όφελος. Όπως καταλαβαίνεις αγαπητέ αναγνώστη τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα…

Σήμερα σας έχω τραγούδαρα του Βασιλιά που πειράχτηκε από τον Pilooski και έγινε αριστούργημα. Δυναμώστε την ένταση!

Advertisements

About chriszah

Ένας επαναστάτης του αυτονόητου. Προσπαθώ να μιλήσω οικονομικά σε μια χώρα γεμάτη "οικονομολόγους"... Στη φωτογραφία είναι το γιοφύρι της Άρτας. Δείτε όλα τα άρθρα του/της chriszah

One response to “Η Ελλάδα πληρώνει γραφειοκράτες, η Ε.Ε. εκπαιδευτικούς και γιατρούς!

  • iannis63

    1. Που θα μπορούσα να βρω τα στοιχεία τής EUROSTAT πάνω στα οποία στηρίξατε το άρθρο σας;
    2. Σύμφωνα με την «Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2012» και συγκεκριμένα στην σελίδα 57 (Πίνακας 3.9) αναφέρεται ότι οι Εκτιμήσεις για τούς μισθούς και τις συντάξεις τού Δημοσίου για το έτος 2011 ήταν 21,5 δισ€ («Αποδοχές και συντάξεις» συν «πρόσθετες και παρεπόμενες παροχές»). Για το ίδιο έτος το ΑΕΠ ανερχόταν στα 210 δισ€. Αυτό σημαίνει ότι η δαπάνη μισθοδοσίας τού ελληνικού Δημοσίου ανερχόταν στο 10,1% και όχι στο 12,1% τού ΑΕΠ όπως αναφέρετε. Φυσικά το ποσόν των 26,1 δισ€ ως μισθολογικό κόστος τού Δημοσίου είναι επίσης εξωπραγματικό –μιλώ πάντα για το 2011. Πληροφοριακά να προσθέσω ότι στην διάρκεια των ετών 1995-2009 (αλλά και παλαιότερα) το μισθολογικό κόστος τού Δημοσίου βρισκόταν στον μέσο όρο τής ΕΕ15 (πηγές: 1. «Η δημοσιονομική κρίση και ο κοινωνικός μισθός στην Ελλάδα» τού Θανάση Μανιάτη και 2. Statistical Annex of European Economy – AUTUMN 2009).
    Από τον ίδιο τον Προϋπολογισμό φαίνεται ότι το μισθολογικό κόστος τού «βαθέος κράτους» (στρατιωτικοί, σώματα ασφαλείας και δικαστές) απορροφά το 3% τού ΑΕΠ (ή 30% τού μισθολογικού κόστους τού Δημοσίου) και σε αυτό συμφωνούν τα δικά μου με τα δικά σας στοιχεία κατά απόλυτο τρόπο. Τα στοιχεία μας επίσης συμφωνούν και στο κόστος των εκπαιδευτικών: 3% τού ΑΕΠ.
    Αν οι μισθοί σε Υγεία είναι το 1,7% τού ΑΕΠ και οι μισθοί σε κοινωνική προστασία, … οικιστικές υποδομές είναι αθροιστικά 1,8% τού ΑΕΠ –όπως λέτε- τότε το υπόλοιπο που μένει για τούς μισθούς τής γραφειοκρατίας δεν είναι 2,6%, όπως είναι το κύριο επιχείρημά τού άρθρου σας, αλλά 0,6%!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: