Όταν η ανισότητα γεννά κρίσεις

Καλησπέρα!

Εδώ και μια βδομάδα διαβάζω το εξαιρετικό βιβλίο των Daron Acemoglu & James A. Robinson με τίτλο Why Nations Fail. Ο Dr Acemoglu είναι ένας από τους καλύτερους νέους οικονομολόγους και είναι ο 60ς, θα το γράψω αγγλικά επειδή είναι πιο εύκολο, most cited economist εκεί έξω. Που σημαίνει ότι κάτι ξέρει κάτι παραπάνω από εμένα (λίγα όχι πολλά, μην νομίζετε). Στο βιβλίο του λοιπόν προσπαθεί να εξηγήσει γιατί κάποια έθνη προοδεύουν περισσότερο από άλλα. Ένας από τους λόγους που παραθέτει ως λόγους αποτυχίας κάποιων λαών να αναπτυχθούν είναι η αδυναμία ή η απροθυμία της εκάστοτε ελίτ να παρέχει ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλο τον πληθυσμό.

Για να υποστηρίξει αυτό το επιχείρημα του στο βιβλίο παραθέτει διάφορα παραδείγματα (χαρακτηριστικότερο η διαφορά στο βιωτικό επίπεδο ανάμεσα στην Nogales, Arizona και την Nogales, Sonora), πάρτε το βιβλίο να τα διαβάσετε τα υπόλοιπα.

Εγώ θα πάω την συλλογιστική του dr Acemoglu ένα βήμα παραπέρα και θα προσπαθήσω να της φορέσω ελληνικό παπούτσι. Με τη βοήθεια λοιπόν των δεικτών ανισοκατανομής όπως ο συντελεστή Gini θα προσπαθήσω να δείξω ότι όχι μόνο η αδυναμία πρόσβαση σε ευκαιρίες ανάπτυξης αποτρέπουν την πρόοδο μια χώρας, αλλά ίσως όπως στην δικιά μας περίπτωση είναι και μία από τις αιτίες της κρίσης.

Ας ξεκινήσω με την ορολογία. Συντελεστής Gini «ορίζεται ως ο λόγος των αθροιστικών μεριδίων του πληθυσμού, κατανεμημένου ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, προς το αθροιστικό μερίδιο του συνολικού εισοδήματος όλου του πληθυσμού, η τιμή του κυμαίνεται από 0 (πλήρης ισότητα) έως 1 (πλήρης εισοδηματική ανισότητα) και ερμηνεύεται ως η στατιστικά αναμενόμενη διαφορά του αποτελέσματος της σύγκρισης δύο τυχαίων εισοδημάτων, ως ποσοστό του μέσου όρου» (πηγή).

Στην Ελλάδα η Ελ.Στατ. μας πληροφορεί ότι η τιμή του συντελεστή το 2011 ήταν στο 33,6%, αυξημένος κατά 0,7% σε σχέση με το 2010. Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε τις τιμές του συντελεστή στην Ευρώπη (πηγή):

Συντελεστής Gini στην Ευρώπη: 2011
Χώρες Συντελεστής Gini Χώρες Συντελεστής Gini
Λετονία 35,2 Μάλτα 27,4
Πορτογαλία 34,2 Λουξεμβούργο 27,2
Ισπανία 34 Ουγγαρία 26,9
Ελλάδα 33,6 Βέλγιο 26,3
Ρουμανία 33,2 Αυστρία 26,3
Λιθουανία 32,9 Ολλανδία 25,8
Εσθονία 31,9 Φινλανδία 25,8
Πολωνία 31,1 Τσεχία 25,2
Γερμανία 29 Σουηδία 24,4
Δανία 27,8 Σλοβενία 23,8

Οι χώρες με κόκκινο, όπως εύκολα μπορείτε να φανταστείτε είναι οι χώρες που έχουν προσφύγει στον διακρατικό δανεισμό (IMF, τρόικα). Με εξαίρεση την Ουγγαρία, όλες οι υπόλοιπες χώρες είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης που είναι στο 29,1%. Ειδικά οι 3 χώρες του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Νότου είναι όπως βλέπετε στο τοπ 5!

Ένας ακόμα δείκτης που θεωρώ ότι δείχνει την ανισοκατανομή του πλούτου που σύμφωνα με τον Acemoglu αποτρέπει την πρόοδο των λαών είναι τα παρακατώ στοιχεία της μέση μηνιαίας δαπάνης (πηγή):

Όπως βλέπετε ενώ ο μισθωτός έχει την μικρότερη μέση μηνιαία δαπάνη είναι αυτός που σηκώνει τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη (πηγή). Μάλιστα όσο βαθαίνει η κρίση και η ανάγκη του δημοσίου για έσοδα τόσο αυξάνονται τα φορολογικά βάρη των μισθωτών μειώνοντας ακόμα περισσότερο την μέση μηνιαία δαπάνη όπως βλέπετε στον πίνακα (είναι αυτό που λένε στην τηλεόραση, υφεσιακή πολιτική). Από την άλλη βλέπετε ότι η μέση μηνιαία δαπάνη των αυτοαπασχολούμενων αυξάνεται!

Για να μην κουράζω παραπάνω είναι νομίζω προφανές το συμπέρασμα μου: Αν δεν χτυπηθούν τώρα αυτά τα στοιχεία που γεννούν αυτή την ανισοκατανομή είναι πολύ δύσκολο να γίνουν βήματα προόδου. Μια καλή αρχή θα ήταν να μπουν τα ευγενή ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, αλλά μάλλον όχι…

Για τραγούδι είπα να βάλω το τραγούδι του Bond αλλά το έχετε ακούσει ήδη πολλές φορές, είπα να σας προτείνω κάτι καινούργιο, οι allah-las με το Long Journey θα σας αρέσουν πολύ, trust me I know ;).

Advertisements

About chriszah

Ένας επαναστάτης του αυτονόητου. Προσπαθώ να μιλήσω οικονομικά σε μια χώρα γεμάτη "οικονομολόγους"... Στη φωτογραφία είναι το γιοφύρι της Άρτας. Δείτε όλα τα άρθρα του/της chriszah

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: