Τα 12 διδάγματα της Ιστορίας του χρέους

Μέχρι και ο θείος Σαμ φαλίρισε...

Μέχρι και ο θείος Σαμ φαλίρισε…

Καλησπέρα!

Πολύ ενδιαφέρον το σημερινό κείμενο (έτσι νομίζω τουλάχιστον). Με την βοήθεια του Jacques Attali, Γάλλου οικονομολόγου (yeah I know), σύμβουλου του Μιτεράν και πρώτου πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη, θα σας παραθέσω 12 διδάγματα που μας έχει διδάξει η Ιστορία του χρέους ανά τους αιώνες μέσα από το βιβλίο του Παγκόσμια κατάρρευση σε δέκα χρόνια;. Γιατί καλώς η κακώς η πατέντα να δανειζόμαστε υπέρογκα ποσά και μετά να μην τα εξοφλούμε είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία του Δυτικού κόσμου. Τα μαθήματα είναι του Attali, τα σχόλια με κόκκινο μετά είναι δικά μου. Καλή ανάγνωση και όπως πάντα στο τέλος έχει τραγούδι.

 • Μάθημα 1ο: Το δημόσιο χρέος είναι μια απαίτηση της σημερινής γενιάς έναντι των επόμενων, οι οποίες τελικά πάντα την εξοφλούν, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Και για αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για επενδύσεις.
 • Μάθημα 2ο: Το δημόσιο χρέος μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο για την ανάπτυξη.
 • Μάθημα 3ο: Το δημόσιο χρέος ωθεί το κράτος στη δημιουργία χρηματοπιστωτικών μέσων τα οποία, εν συνεχεία, οι αγορές χρησιμοποιούν εναντίον του.
 • Μάθημα 4ο: Τα εσωτερικά και εξωτερικά δημόσια ελλείμματα συνδέονται στενά. Απλό: όταν αγοράζεις παραπάνω από αυτά που έχεις τότε δανείζεσαι.
 • Μάθημα 5ο: Το δημόσιο χρέος είναι καταδικασμένο να αυξάνεται, αν το κράτος δεν αντισταθμίσει την φυσική των δαπανών να αυξάνονται γρηγορότερα από τα έσοδα. Αυτό είναι πολύ εύκολο να τα καταλάβεις αν κοιτάξεις στην Ελλάδα: 3 χρόνια τώρα γίνεται προσπάθεια να μειωθούν, ανεπιτυχώς, οι δημόσιες δαπάνες.
 • Μάθημα 6ο: Το χρέος γίνεται πιο ανεκτό όσο χρηματοδοτείται από την εσωτερική αποταμίευση. Big in Japan
 • Μάθημα 7ο: Οι οφειλέτες κρατούν στο χέρι τους πιστωτές όσο και οι πιστωτές τους οφειλέτες.
 • Μάθημα 8ο: Σε μια επικείμενη κρίση δημοσίου χρέους, το κράτος πιστεύει ότι η περίπτωσή του είναι ξεχωριστή και ότι θα καταφέρει να γλυτώσει. Ξέρετε, η Ελλάδα είναι διαφορετική περίπτωση, η Κύπρος άλλη και ούτω καθ’έξης (εν μέρει ισχύει όμως).
 • Μάθημα 9ο: Η έναρξη μιας κρίσης δημοσίου χρέους εξαρτάται περισσότερο από την απώλεια εμπιστοσύνης των αγορών παρά την υπέρβαση συγκεκριμένων δεικτών. Την Ελλάδα σταμάτησαν να την δανείζουν όταν αποκαλύφθηκαν τα Greek Statistics.
 • Μάθημα 10ο: Η σταδιακή εξάλειψη του δημοσίου χρέους πραγματοποιείται μέσα από 8 στρατηγικές εκ των οποίων η μία είναι, σχεδόν πάντα, ο πληθωρισμός. Αυτές είναι: Αύξηση φόρων, μείωση δαπανών, ενίσχυση της ανάπτυξης, μείωση των επιτοκίων, άνοδος του πληθωρισμού, πόλεμος, εξωτερική στήριξη ή αθέτηση των υποχρεώσεων. Θα πρόσθετα και τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο Attali σαν γνήσιος Γάλλος τις παραλείπει…
 • Μάθημα 11ο: Σχεδόν όλες οι υπερχρεωμένες χώρες καταλήγουν να αθετούν τις υποχρεώσεις τους.
 • Μάθημα 12ο: Κάθε υπεύθυνο κράτος θα πρέπει να αποφεύγει να χρηματοδοτεί τη λειτουργία του μέσω δανείων, ενώ θα πρέπει να περιορίζει τις επενδύσεις του με βάση την ικανότητά του να εξοφλεί τα χρέη του. Ότι δεν έκανε ο Ευρωπαϊκός νότος τα τελευταία χρόνια…

Για τραγούδι έχω επιλέξει τον αγαπημένο μας γιατρό Hugh Laurie που τόσο μου έχουν λείψει οι ατάκες του φέτος. Baby please make a change feat. Tom Jones.

Advertisements

About chriszah

Ένας επαναστάτης του αυτονόητου. Προσπαθώ να μιλήσω οικονομικά σε μια χώρα γεμάτη "οικονομολόγους"... Στη φωτογραφία είναι το γιοφύρι της Άρτας. Δείτε όλα τα άρθρα του/της chriszah

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: