Πως η «Εισαγωγή στην Πολιτική Οικονομία Ι» σκοτώνει την Αμερική;

Τρόμος αυτό το βιβλίο στα νιάτα μου...

Τρόμος αυτό το βιβλίο στα νιάτα μου…

Καλησπέρα!

Οι συνάδελφοι οικονομολόγοι θα το έχουν προσέξει αυτό που θα γράψω: Τα τελευταία 3 χρόνια όταν λέω σε άγνωστους τι δουλειά κάνω ή τι έχω σπουδάσει, η ερώτηση που ακολουθεί πάντα είναι η εξής «Πότε πιστεύεις ότι θα βγούμε από την κρίση; (ελαφρύ χαμόγελο στο πρόσωπο για να δείξουν ότι μπορείς να τους το πεις απλά και θα καταλάβουν)». Οι αλήθεια είναι ότι τώρα με την κρίση οι οικονομολόγοι έχουν γίνει ένα πρόσωπο λίγο πιο ενδιαφέρον από ότι παλαιότερα. Σαν τον χρηματιστή στο τέλος της προηγούμενης χιλιετίας.

Στο κείμενο που ακολουθεί, και αλίευσα από το salon.com, μας συγκρίνει εμάς τους οικονομολόγους με τους παπάδες στο μεσαίωνα, σαν κάποιο είδος αυθεντίας. Εγώ είμαι λίγο πιο μετριόφρων. Η αλήθεια είναι όμως ότι πολλά πράγματα που κατανοούμε και ξέρουμε σαν οικονομολόγοι δεν τα βρίσκεις στις σελίδες οικονομικών ευρείας κατανάλωσης που διαβάζουν οι περισσότεροι, και οι πολιτικοί μας δυστυχώς, για να κατανοήσουν την οικονομία. Αυτό σύμφωνα με το άρθρο Econ 101 is killing America είναι και ο λόγος που έχουν δημιουργηθεί τόσες παρανοήσεις για την οικονομία και την οικονομική επιστήμη. Και για να κάνω το δικηγόρο του κλάδου μου δεν είναι και το πιο απλό πράγμα στον κόσμο να εξηγήσεις ότι η συνολική ζήτηση μια οικονομίας ναι μεν εξηγείται από αυτόν τον τύπο

 AD = C + I + G + (X-M) \

αλλά για να βγει αυτός ο τύπος υπάρχουν από πίσω ένα σωρό ολοκληρώματα και δυνάμεις τα οποία τα διώξαμε με διάφορες απλουστεύσεις, για να φαίνεται «ωραίος» (cool που λένε και οι αγγλοσάξωνες) και κατανοητός ο τύπος. Δυστυχώς εμείς δεν έχουμε ακόμα βρει τον Αϊνστάιν μας που με ένα E=mr^2 να καθαρίσει για μια αιωνιότητα. Τεσπά επειδή μάλλον το παρατράβηξα με την εισαγωγή ακολουθούν οι 10 μύθοι των απλών οικονομικών που διαβάζεται εκεί έξω που, ίσως είναι καταστροφικοί για την οικονομία.

 1. Τα οικονομικά είναι επιστήμη
 2. Στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι η μεγιστοποίηση της απόδοσης
 3. Οικονομία είναι η αγορά
 4. Οι τιμές αντικατοπτρίζουν την αξία
 5. Όλες οι επικερδείς δραστηριότητες είναι καλές για την οικονομία
 6. Τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια είναι πάντα κακά επειδή οδηγούν σε στρεβλώσεις τιμών
 7. Οι χαμηλοί μισθοί είναι καλοί για την οικονομία
 8. Η πολιτική υπέρ ενός κλάδου είναι πάντα κακή
 9. Ο καλύτερος φόρος είναι ο ουδέτερος φόρος (ίδιος για όλους)
 10. Το εμπόριο είναι μια win – win κατάσταση.

Το υπόλοιπο κείμενο, στα αγγλικά, εδώ.

Για τραγούδι σήμερα έχω διαλέξει το Martini των one hit wonder Incubus. Είναι η μπάντα που κυκλοφόρησε το wish you were here και αυτό είναι το 2ο καλύτερο τραγούδι τους.

About chriszah

Ένας επαναστάτης του αυτονόητου. Προσπαθώ να μιλήσω οικονομικά σε μια χώρα γεμάτη "οικονομολόγους"... Στη φωτογραφία είναι το γιοφύρι της Άρτας. Δείτε όλα τα άρθρα του/της chriszah

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: