Ποίος πληρώνει το ελληνικό χρέος;

Όχι παίζουμε...

Όχι παίζουμε…

Καλησπέρα!

Εδώ και καιρό είχα πει να γράψω ένα κείμενο για το ποιος στα αλήθεια πληρώνει το ελληνικό χρέος (όχι φίλε μου δεν το πληρώνεις εσύ, εδώ και χρόνια), Ευτυχώς όμως ο blogger Giorgos του sabotaz33 με πρόλαβε και έγραψε ένα καταπληκτικό άρθρο για το θέμα! Διαβάστε το ακόμα και αν θα διαφωνήσετε στο τέλος. Αξίζει μόνο και μόνο για τα gifάκια από το Fight Club. Σας παραθέτω ένα απόσπασμα εγώ παρακάτω, αλλά ολόκληρο το κείμενο θα το βρείτε εδώ.

…Επίσης και σημαντικότερο, σε απλή αριθμητική, τόσα χρόνια κανένας έλληνας πολίτης δεν έχει πληρώσει ούτε μια δραχμή ούτε ένα ευρώ για το δημόσιο χρέος. Το ελληνικό κράτος δεν έχει πάρει ούτε ένα σεντ από τους φόρους μας και τα λοιπά έσοδα του να πληρώσει ούτε κεφάλαιο ούτε τόκους.
Ξαναδιάβασε την παραπάνω πρόταση.  Πάρε ανάσα. Αν δεν το καταλαβαίνεις παράτα το, πήγαινε απευθείας   στην ιστοσελίδα Ένα εκατομμύριο υπογραφές για την Ευρώπη  όπου μπορείς να γίνεις ο number  84.496 μετά τον λαφαζάνη  που θα υπογράψει για την διαγραφή του  επαχθούς χρέους που καλείται και πάλι να πληρώσει το παγκόσμιο ΚΕΦΑΛΑΙΟ.  Ειδικά εκεί που λέει ‘’Το μεγαλύτερο μέρος αυτού συνίσταται στην κεφαλαιοποίηση τόκων, που γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω. Το κεφάλαιο των δανείων, έχει καταβληθεί. ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ, δηλαδή.’’   Αλλιώς αν μείνεις εδώ, θα αναρωτηθείς πότε και ποια ελληνική κυβέρνηση ή έλληνας πολίτης έχει βάλει από την τσέπη του έστω και ένα ευρώ για να πληρώσει το επαχθές χρέος. Δεν ξέρω για την εποχή του τρικούπη, αλλά από την χούντα και μετά δεν έχουμε πληρώσει ούτε σεντ.  Κουβέντα να γίνεται, πολιτκές καριέρες να χτίζουμε, και να κοροιδεύουμε το ψεκασμένο πόπολο για 100χιλιάδες θέσεις εργασίας στο δημόσιο, και επαναφορά μισθών με ένα νόμο και ένα άρθρο, ok, αλλά τα δανεικά μας και τους τόκους  τους μέχρι σήμερα τους πληρώνει το παγκόσμιο κεφάλαιο.  Όχι εμείς.
Το ξαναγράφω, μέχρι και σήμερα, δεν έχουμε πληρώσει ούτε ένα ευρώ από το δημόσιο χρέος,  όλες οι πληρωμές είναι με δανεικά, τα οποία κάποια στιγμή στο μέλλον θα τα πληρώναμε…….
Εκτός αν οι θεωρητικοί του  ‘773δις έχουμε δώσει στους τοκογλύφους’’ εννοούν τα  500δις που είχε βάλει από την τσέπη του ο αρτέμης σώρρας (ηγέτης!!!)  από τις μετοχές της τράπεζας της ανατολής (;;;) αλλά δεν τα μέτρησε καλά στο ταμείο ο σιωνιστής τραπεζικός και του τα φάγανε του καημένου….
Αυτοί που το πλήρωναν ήταν (ναι καλά το καταλάβατε) το παγκόσμιο ΚΕΦΑΛΑΙΟ.  Όσα έχουμε δανειστεί τόσα χρόνια απλά πληρώνονται από τον κάθε κεφαλαιούχο επενδυτή. Απλά κάποια στιγμή που τα παλαιά τζάκια βγάλανε τα κέρατα τους,  το παγκόσμιο ΚΕΦΑΛΑΙΟ αντικαταστάθηκε από το συνταξιοδοτικό ταμείο ισλανδών αστακοκαλλιεργητών, από το σύλλογο θαυμαστών της marylin Monroe, από το μετοχικό ταμείο στρατόκαβλων ελλάδας  κλπ. (που ήθελαν και αυτοί να βγάλουν εύκολα λαλάκια).   Αυτοί ήταν οι νέοι επενδυτές και οι αλογοσκούφειοι  ‘’άπληστοι χρηματιστές, και οι  ανίδεες διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων’’ που έφαγαν τα λαλάκια από τα δομημένα ομόλογα ώστε  να καταλήξει και ο μεγάλος ηγέτης στην ιστορική ατάκα «Μου πήρε τρία χρόνια για να καταλάβω ότι έπρεπε να αλλάξω τον τρόπο επιλογής των διοικήσεων των Ταμείων»    (Κ. Καραμανλής, 6/9/2007).

Το ονομαστικό ποσό των  773 δις αναδιανεμήθηκε μεταξύ του παγκόσμιου κεφαλαίου, και  κάποια στιγμή που τα  ‘’κορόιδα’’ στις αγορές που αγόραζαν ελληνικά χαρτιά υγείας λιγόστεψαν, και  ζητούσαν μικρότερους χρόνους αποπληρωμής και μεγαλύτερα επιτόκια (τα δάνεια που πήρε ο παπαθανασίου το 2009 έπρεπε να πληρωθούν το 2013) και οι τελευταίοι έμειναν με το σκάσιμο της πυραμίδας -όλοι όσοι έλληνες και ξένοι ομολογιούχοι την έφαγαν με το ελληνικό psi (τα ‘’παγκόσμια καπιταλιστικά κοράκια που μας ρουφάγαν το αίμα’’ δηλαδή σύμφωνα με τους πεφωτισμένους του τσιριζα και των ψεκασμένων χρυσαύγουλων).

Κόλλημα του μήνα αυτό τραγούδι. Και σε μήνα με τόσες γαμάτες κυκλοφορίες. Chelsea Wolfe – The Waves Have Come

Advertisements

About chriszah

Ένας επαναστάτης του αυτονόητου. Προσπαθώ να μιλήσω οικονομικά σε μια χώρα γεμάτη "οικονομολόγους"... Στη φωτογραφία είναι το γιοφύρι της Άρτας. Δείτε όλα τα άρθρα του/της chriszah

2 responses to “Ποίος πληρώνει το ελληνικό χρέος;

 • iannis63

  Εγώ θα γράψω ποιός δημιούργησε το Δημόσιο χρέος: η υποφορολόγηση τού κεφαλαίου στην Ελλάδα και οι υπερβολικές δαπάνες για τόκους (που ανατροφοδότησαν το χρέος) και καταστολή.
  1. Οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα στο διάστημα 2005-2008 ήταν λίγο πάνω από τον μ.ο. της ΕΕ. Η υπέρβαση τού μ.ο. οφειλόταν στις υπερβολικές δαπάνες για τόκους και “βαθύ κράτος” (στρατός, αστυνομία, Δικαιοσύνη).
  Όπως ακριβώς συμβαίνει σε μια τριτοκοσμική μπανανία. Όλες οι ισχυρές χώρες τής ΕΕ (Γαλλία, Σουηδία, Δανία κλπ) έχουν δημόσιες δαπάνες ΠΑΝΩ από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και φυσικά περισσότερες από την Ελλάδα (πάντα ως ποσοστό τού ΑΕΠ).
  2. Στο επίπεδο και στην δομή των Δημοσίων Εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές των ευρωπαϊκών χωρών (για το 2007) και των χωρών τού ΟΟΣΑ (για το 2006), η “ευρωπαϊκή» μπανανία που λέγεται Ελλάδα από πλευράς εσόδων βρίσκεται στην 22η θέση των 28 χωρών τού δείγματος (πίσω και από την Βουλγαρία !). Αν η χώρα μας έμοιαζε με μια μέση ευρωπαϊκή χώρα (EU27) θα είχε 7 μονάδες τού ΑΕΠ επιπλέον δημόσια έσοδα. Σε τιμές τού 2007 αυτή η διαφορά σημαίνει 15 δισ. €!
  3. Είναι απλό να εξηγήσει κανείς (αν έχει τα μάτια του ανοιχτά και δεν ψάχνει να βρει “Εβραίους”) γιατί η κρίση τού ευρώ εκδηλώθηκε στην Ελλάδα με την μορφή κρίσης δημόσιου χρέους: Το κεφάλαιο (ντόπιο και ξένο) παίρνει το μεγαλύτερο κομμάτι τής «πίτας» αλλά πληρώνει τούς λιγότερους φόρους και εισφορές. Το αποτέλεσμα είναι η χώρα να έχει α) χαμηλότατα δημόσια έσοδα β) χαμηλές κοινωνικές δαπάνες (και γι’ αυτό άθλιες κοινωνικές υπηρεσίες) αλλά γ) από τις υψηλότερες δαπάνες στις χώρες τής ΕΕ για εξοπλισμούς, κρατική καταστολή και τοκοχρεολύσια –σε αυτά είμαστε… ανοιχτοχέρηδες.
  http://cornel.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=40894&blid=95

 • iannis63

  Σάς αφιερώνω και το παρακάτω:
  «…Αντίθετα η ομάδα της αστικής τάξης που κυβερνούσε και νομοθετούσε με τα κοινοβούλια, είχε ΑΜΕΣΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ στη καταχρέωση του κράτους. Το κρατικό έλλειμμα, αυτό ήταν ίσα–ίσα το καθαυτό αντικείμενο της κερδοσκοπίας της και η κύρια πηγή του πλουτισμού της. Κάθε χρόνο κι από ένα νέο έλλειμμα. Ύστερα από κάθε τέσσερα–πέντε χρόνια κι από ένα νέο δάνειο. Και κάθε νέο δάνειο πρόσφερε στη χρηματική αριστοκρατία μία καινούργια ευκαιρία να κατακλέβει το κράτος, που κρατιόταν τεχνικά στο χείλος της χρεωκοπίας –και που ήταν υποχρεωμένο να διαπραγματεύεται με τους τραπεζίτες κάτω από τους ποιο δυσμενείς όρους. Κάθε νέο δάνειο της πρόσφερε μιαν ακόμη ευκαιρία να καταληστεύει με χρηματιστηριακές επιχειρήσεις το κοινό που τοποθετούσε τα κεφάλαια του σε κρατικά ομόλογα και που στα μυστικά τους ήταν μπασμένες η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της Βουλής.»

  Κουίζ: από ποιόν γράφτηκε, για ποια χώρα γράφτηκε, πότε γράφτηκε. Μην βιαστείτε να πείτε για την Ελλάδα. Κι ας ισχύει απόλυτα γι’ αυτήν. Απλώς ο καπιταλισμός είναι ο ίδιος εδώ και χρόνια, για όλες τις χώρες…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: